Thursday, September 26, 2013

Un mic ocol

O dupa-amiaza relaxanta si exotica, intr-un atelier mic si intesat de panze, mulaje, tablouri expuse si multe materiale. O fereastra inalta si ingusta prin care se vedea Dambovita batuta de vant si strajuita de artari tineri, asa cum nu am mai simtit-o pana acum. O atmosfera creata pentru un impresionist, pentru un romantic incurabil, pentru un modelator de sentimente, lut cleios si culori voluptoase. O dupa-amiaza scoasa in afara timpului si tinuta pe pamant doar de parfumul ceaiului si al strugurilor.
Un scaun mic si plin de pete de vopsea colorata refuza sa stea in patru picioare, balanganindu-se si invartindu-se de parca ar fi vrut sa-l arunce din sa pe calaret. Insa parca nu cu toata inima, pentru ca miscarea era atat de lenta incat calaretul reusea de fiecare sa-si recapete echilibrul, ajutat de un creion ascutit cu care se agata de masa.
Piruietele scaunului incetau de fiecare data cand calaretul avea nevoie de o foaie noua, sau de un moment de ragaz pentru a roade capatul creionului, tacticos si visator, ca un batran indian fumator de pipa.
Insa somnolenta si romantismul s-au risipit brusc in momentul in care batranul calaret indian a sarit din sa, a afisat un zambet larg si a spus cu o voce clara “Gata! Sa va povestesc despre ce e vorba”. Si un val de povesti au inundat camera, povesti din care eu voi incerca sa redau doar o mica parte, primul desen.

“Oaia Cibetty a mers la cofetarie impreuna cu magarul ei, care o astepta linistit sub masa. Ea mananca exact ce si-a dorit, adica un profiterol facut din trei eclere cu vanilie, multa inghetata de ciocolata, acoperita cu frisca in forma de raulete si cu glazura de ciocolata. La cofetarie sunt intre patruzeci si cinci si saizeci si doua de tipuri de prajituri. In frigider se vad mascotele si amandinele, mini mascotele si mini amandinele pe raftul cel mai de jos. Pe raftul urmator sunt torturile, unul in forma de buburuza si altele in forma de tort, dar ornate cu flori sau cu pasari. Pe raftul cel mai de sus sunt sucurile si limonadele. Unele cu apa plata, altele cu apa minerala. Sucul de mere e in pahare cu picior si se servesc cu umbreluta. Limonada cu apa plata se serveste in pahare mici, cu o felie de lamaie. Limonada cu apa minerala in pahare mai mari si se beau cu paiul. Pe perete exista un desen cu toate tipurile de inghetata: parfait de vanilie, parfait de cacao, profiterol si parfait de fructe de padure.
Cofetaria are un tavan transparent, dar totusi e nevoie de becuri, pentru ca totusi, noaptea nu am putea vedea ce mancam, si asta nu e bine.
Pe acoperis este un paratraznet. Dar cand afara nu trazneste, prin el intra razele de soare care fac suficient curent electric pentru a aprinde doua becuri.
Berzele au cuiburile in varful stalpilor, pe drum, asa, cand mergi cu masina, nu in oras. Barza asta pleaca spre casa ei, doar a trecut si ea pe la cofetarie.”


Sunt aproape convins ca peretii atelierului nu au mai vazut pana acum o oaie. Ca nici un atelier nu si-a propus sa primeasca in el omuleti mici si desene cu paratraznete. Insa noi vom mai trece pe acolo, asa cum poate barza va mai face din cand in cand cate un ocol pe la cofetarie.





Mihai 

7 comments:

  1. Deci vreau si eu la cofetaria cu saizecisidoua de tipuri de prajituri, ma transform si in barza, daca trebuie:D

    PS: am comandat cartea :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doar cine ne trimite un desen la mihai.tatadero@gmail.com cu o oaie primeste adresa secreta.... :) O asteptam cu interes.

      Re la PS: Iti multumesc si sper sa iti placa. Lectura placuta!

      Delete
  2. Din pacate elefant.ro mi-a trimis pachetul fara cartea de la care pornisem toata comanda :( Am intrat pe site si am zis ca "daca tot" ... si am mai comandat 3 carti care, din pacate, nu sunt deloc pe gustul meu, dar asta e strict subiectiv si vina mea, pt ca nu le-am cercetat mai mult inainte de a le comanda.
    Deci cartea cu pisica mai asteapta putin desi eram si eu foarte nerabdatoare sa pun gheara pe ea :) E ok pt 4-5 ani?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lucrurile bune se lasa asteptate :) ...

      Delete
    2. Tocmai am terminat de printat o suma de vreo ... 30 de povestioare si versuri cu animalute, de pe un anumit blog :D Am o banuiala ca le vor placea, cat am citit eu asa, in diagonala :)
      Deci lucrurile bune ti le mai faci si cu mana ta :))

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Bună ziua, numele meu este Julia Simon, o victimă a fraudei în mâinile creditorilor falși. Am pierdut aproximativ 85.000 de euro pentru că am nevoie de un capital mare de 195.000 de euro. Aproape că a murit, am avut nici un loc pentru a merge. afacerea mea a fost distrusă, iar în acest proces am pierdut fiul meu. Nu mai pot suporta din nou, acest lucru se întâmplă. în 2 luni în urmă, m-am întâlnit un prieten care mi-a prezentat o mamă bună, doamna Augusta Ibramhim, care în cele din urmă m-au ajutat asigura un împrumut de la o companie. mamă bună, aș dori să profit de această ocazie pentru a spune vă mulțumesc și Dumnezeu continua să vă binecuvânteze. Îmi place, de asemenea, să folosească această oportunitate de a consilia colegii români, că există o mulțime de escroci acolo, așa că, dacă aveți nevoie de un împrumut, și doresc să obțină un credit rapid, conectați-vă cu dna Augusta Ibramhim prin e-mail: augustaibramhim11 @ gmail .com. De asemenea, puteți să mă contactați prin e-mail acest: juliasimon460@gmail.com. dacă aveți îndoieli. te rog el este singurul care este de încredere și de încredere.
    Mulțumiri.

    ReplyDelete