Tuesday, December 25, 2012

Craciun Fericit!

Am fost invatati ca avem creierul format din doua emisfere, una cu care rationam si alta cu care rezonam.
Desi egale, una dintre ele reuseste cumva sa iasa deseori in fata, sa-si reduca la tacere emisfera sora. Si sa arunce in lupta o arma perfida, nevoia de recunoastere.
Vrem sa se stie ce am facut, ce am obtinut, ce ni se cuvine, ce a mers bine pentru ca noi am gandit sau infaptuit respectivul lucru. Ne zbatem, dam din coate ca lumea sa vada, sa inteleaga, mai mult decat atat, sa recunoasca rezultatul actiunilor noastre. Fie ca e vorba de serviciu, de vecinii de bloc sau de alti adulti pe care ii cunoastem mai mult sau mai putin.


Dar sentimentele sunt inghesuite in suflet si nu in creier, asa ca una din emisfere ajunge in inferioritate cand reusim sa dam deoparte balastul, sa ne intelegem pe noi insine, sa ne ascultam. Aceasta emisfera nici macar nu incearca sa iasa din coltul in care s-a ascuns, la auzul bucuriei, al fericirii pure provocate si in acest an de Mos Craciun si de gasirea gandurilor lui bune sub brad. Frumos ambalate si perfect asortate cu dorintele scrise sau nescrise ale copiilor nostri.
Arma perfida e inutila, ruginita, fara sens si nu schiteaza nici un gest in a-si revendica locul. Mos Craciun merita toata admiratia si recunoasterea, nu noi. El a stiut ce isi doreste fiecare dintre copii, el a mesterit robotii si printesele, el le-a impachetat frumos, le-a adus si le-a daruit cu iubire.
Iar emisferele noastre reunite, strangandu-si mainile impreuna cu sufletele noastre, isi doresc ca Mos Craciun sa fie eroul pentru inca macar un an de acum inainte. Sa intarzie macar cu atat de putin momentul in care vom preda copiilor nostri, fara sa ne putem opri sau opune, arma perfida a nevoii de recunoastere.

Craciun Fericit!

Mihai

Sursa ilustratiei: http://www.dreamstime.com 

No comments:

Post a Comment